Wie is Hans van Otterlo

 

Wie ben ik?

Door de evacuatie van mijn ouders, in de Tweede Wereldoorlog, ben ik op 29-12-1944 geboren te Zutphen, ten huize van de zuster en zwager van mijn vader de fam. Willem en Marie Altena – van Otterlo. Na de bevrijding zijn mijn ouders, met mijn twee zussen en mij, teruggegaan naar Arnhem, waar ik tot mijn dienstplicht ben opgegroeid. In Arnhem woonde wij eerst op de Helsdingenstraat, in de wijk de Geitenkamp, naast de fam. Scheer (zoon Adrie en dochter Marijke). Van de wijk de Geitenkamp zijn wij verhuisd naar Alteveer en kwamen daar te wonen in de Sweelincklaan en daar vandaan zijn wij verhuisd naar de Bernard Zweerslaan. Van de Bernard Zweerslaan zijn wij verhuisd naar de van Speijkstraat in de wijk Presikhaaf. In die tijd was mijn vader vakbondsbestuurder en was veel op het bondskantoor te Amsterdam en dus zijn wij toen naar Wormer in Noord Holland verhuisd. Na de pensionering in 1973, van mijn vader, zijn mijn ouders weer vertrokken naar Arnhem en ben ik van Wormer verhuisd naar Zaandam. Na mijn scheiding ben ik terecht gekomen in Veenendaal en via Groesbeek woon ik nu alweer ruim 20 jaar in de gemeente Overbetuwe.  

 

Opleiding:

Van de kleuterschool in de wijk Alteveer ben ik naar de lagere school (school 10) op de Hommelseweg gegaan en heb daar een slechte herinnering aan over gehouden. Doordat ik een paar lichamelijke klachten had en daar ook een briefje op de school voor afgegeven had, kreeg ik toch van juffrouw Berghuis in de derde klas een bijnaampje. Deze bijnaam heeft mij jarenlang achtervolgd. Na de lagere school kwam ik op de ULO terecht en ook daar werd ik nog gepest met mijn bijnaam. Daarom wilde ik dus ook naar een andere school en kwam ik terecht op de LTS afd. Electro. Van de LTS ben ik naar de UTS gegaan en ben ik in 1964 in militaire dienst gekomen bij de Verbindingsdienst. Echter in de basisopleiding kreeg ik problemen met de lichamelijke inspanningen en kreeg ik na een keuring een O3. Hierdoor kwam ik na de basisopleiding terecht in Kampen waar ik een administratieve opleiding kreeg. Mijn diensttijd heb ik dus afgemaakt als fourier ( bij 108 St. St. Verzorgingscompagnie) en was vrijgesteld van zware lichamelijke dienst.  

Werk en ziekte :

Na mijn diensttijd heb ik gewerkt als o.a. administratieve kracht bij het Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid en voordat ik in de WAO  terecht kwam werkte ik als medewerker op een bedrijfsbureau van een woningcorporatie. De reden dat ik in de WAO terecht kwam was een spierziekte en Angina Pectoris. Pas omstreeks 1995 kwam ik er achter dat Agina Pectoris een vaatziekte was. Ik kwam toen terecht in een ziekenhuis na een hartinfarct. Hierna ben ik nog drie keer gedotterd en doe het tegenwoordig dus rustig aan en rook ook al vanaf 2011 niet meer. In 2012 heb ik via de WMO een scootmobiel gekregen. Hierdoor kon ik dus samen met Elly die al sinds 2001 een electrisch rolstoel had en in 2012 een nieuwe voor binnen en buiten kreeg mooie tochtjes van +/- 30 km maken. (Hans met de scootmobiel en Elly met de electrische rolstoel). Het laatste uitstapje wat wij samen maakten was op 15 juli 2013 naar de Kasteeltuin in Hemmen. Hierna kreeg zij veel klachten (bijvoorbeeld pijn in haar hoofd). In de laatste maand van haar leven is de huisarts regelmatig op bezoek geweest en zelfs nog op de dag voor haar overlijden. Maar in de nacht van 14 op 15 augustus 2013 overleed zij zeer plotseling in mijn armen, tijdens het wachten op de dienstdoende arts.  

Andelst, januari 2015